Victron Multiplus I jako posilovač

Odpovědět
vata

Victron Multiplus I jako posilovač

Příspěvek od vata »

Trochu podobný dotaz na zkušenější, jak ten vedle zde na fóru.
Po rozšíření na 24V jedu nyní na 24/3000VA Smart (základní model měniče). Trvalý výkon při 25 stupních má 2,4kW, Pračku utáhne, bere si kolem 2,5kW, ale při další souběžné spotřebě už křičí přetížení.
Přemýšlím teda o možném řešení, pořídit ještě nějaký slabý Multiplus (ne II, jen Multiplus) a použít jej jako posilovač Smarta, Takže výstup AC Smart měniče do AC In Multiplusu, odběr domu pak na Multiplus AC OUT, a nastavit Power Assist.
A teď otázka, jak to funguje: žila jsem v tom, že Multiplus se přifázuje k síti na svém vstupu, propojí AC-in a Out, a posílený výkon je pak k dispozici jak za Multiplusem tak za Smartem. Kdosi mi ale říkal, že takhle to nefunguje. Je to pravda?
Pak by mě zajímalo: chci asistovat Smartu při jeho výkonu nad 2000kW vším dostupným výkonem Multiplusu. Jak Multiplus získává informaci o výkonu sítě na svém AC vstupu? Měří si jej interně nebo jsou potřeba nějaké CTčka? A je-li překročen práh 2000W, je tam nějaký byť krátký výpadek na AC out?
Poslední dotaz je praktický: jak se ten Multiplus nastaví - dá se to udělat nějak přes VE síť přes UI Cerba? Nebo z té konfigurační utility připojené nějak k Multiplusu přes ethernet? Nebo je potřeba kupovat jakýsi kabel?

Díky :)
Jirka77

Re: Victron Multiplus I jako posilovač

Příspěvek od Jirka77 »

druhy menic do serie takzvana kaskada je to reseni, ani nemusi byt stejny, jen se pak musi prepocitat boostfaktor, funguje to na principu powerasist funkce.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Rok a půl jsem provozoval 2 Multiplusy II 5000 v sérii (kaskáda, jak píše Jirka77). Trvale byl v provozu druhý, při vyšší zátěži si pomocí relé zapnul předřazený Multiplus, start a přifázování trvalo odhadem 10-20s. Zapínal se, pokud zátěž stoupla nad 3000 W (trvalý výkon střídače 4kW), když zátěž klesla pod 1000W/30min, tak se vypnul. Spínání jsem nastavil přímo v asistentu v Multiplusu, pomocí vestavěného relé, generator start and stop v přiloženém obrázku. Nevím, jaké možnosti má Multiplus I, jestli by toto šlo použít.
Snímek obrazovky 2023-09-03 114555.png
Napiš, jaký Multiplus chceš použít.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

nemusi byt odpojeny muze byt prifazovany na prvniho multika trvale a pak to proste pouziva pouze powerasist a podle boostfaktoru a ACin limitu to zacne pomahat kdyz je treba.
pibi

Příspěvek od pibi »

Třeba v zimě, nebo když je pár dní zataženo, tak se těch ušetřených pár Wattů při vypnutí druhého měniče hodí.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

to asi jo, to je na victronech super ze to lze nastavit podle aktualnich potreb kazdeho.
vata

Příspěvek od vata »

pibi píše: čtv srp 21, 2025 8:09 am Rok a půl jsem provozoval 2 Multiplusy II 5000 v sérii (kaskáda, jak píše Jirka77). Trvale byl v provozu druhý, při vyšší zátěži si pomocí relé zapnul předřazený Multiplus, start a přifázování trvalo odhadem 10-20s. Zapínal se, pokud zátěž stoupla nad 3000 W (trvalý výkon střídače 4kW), když zátěž klesla pod 1000W/30min, tak se vypnul. Spínání jsem nastavil přímo v asistentu v Multiplusu, pomocí vestavěného relé, generator start and stop v přiloženém obrázku. Nevím, jaké možnosti má Multiplus I, jestli by toto šlo použít.
Napiš, jaký Multiplus chceš použít.
Jasně, takhle teoreticky mi je to jasné. Jde mi jen o ujištění, že si Multiplus měří proud zátěže pro potřeby řízení funkce assist sám, že nepotřebuje CT.
A nějak jsem nevyčetla, jak se to v praxi nastavuje - připojím jej datově přes VE.bus k Cerbu, jestli to pro ten jejich konfigurátor stačí, nebo zda se dá režim Assist a případně ti asistenti nastavit přímo v konzoli Cerba. Nebo jestli se to nastavuje podobně jako MPPT reg přes apku. Určitě se mi nechce kupovat nějaký extra kabel na jedno použití.
Protože mi ke štěstí chybí doslova pár set W, asi by mi stačil i ten nejslabší z nabídky Neosolaru: https://eshop.neosolar.cz/kategorie/fot ... dc-ac-24v/ , ten by ale nemohl jet autonomně bez primárního 3000VA Smartu, protože by možná ani nerozjel ledničku, takže by byl neustále přifázovaný - takže tohle si ještě rozmyslím. V takovém případě bych vůbec řízení zapínání primárního zdroje neřešila, samozřejmě jsem si vědoma zvýšené klidové spotřeby.
Měnič vypínám nadřízeným systémem (Valc na SDS), mám jedno relé, jehož NO je připojené k remote na měniči. Po novu bych tohle relé přepojila na Multiplus (předpokládám, že má taky remote vstup), a Smarta bych řídila relátkem na Multiplusu, které bych nastavila na ON při zapnutém stavu, takže by se mi současně vyply / zaply oba měniče.
No a pak nerozumím plně tomu paralelně / kaskáda: pokud je Multiplus přifázovaný, myslela jsem, že AC in a out má propojené a tlačí do toho svůj výkon. Pokud ne, jak to dělá? Má ty dvě sítě oddělené?
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ten menic co pouze supportuje neni pripojen VE.bus komunikaci, je v defaultu, pouze se nastavi spousteci prah powerasistu tedy limit na ACin a boostfaktor 2 (pokud je menic stejneho vykonu a chceme aby se podilel 50:50) a zapnuty powerasist tot vse.
pibi

Příspěvek od pibi »

vata píše: čtv srp 21, 2025 9:11 pm Jde mi jen o ujištění, že si Multiplus měří proud zátěže pro potřeby řízení funkce assist sám, že nepotřebuje CT.
Multiplus 2 má měřící cívku vestavěnou, na vstupu. Je možno ji nahradit externí. Jestli to tak mají i ty malé, nevím.
img-09a730ba1bca41fe1e9b7de3a99d1807.png
"A nějak jsem nevyčetla, jak se to v praxi nastavuje"
Nastavoval jsem to přes převodník MK3 a program VE Configure v PC, mám dojem, že to jde i přes VRM, ale nezkoušel jsem to. Možná poradí někdo znalejší, (Diablo1st)

Paralelně/kaskáda (sériově)
Paralelní chod - 2, nebo více střídačů, které mají spojené výstupy (nebo i vstupy), musí být stejného typu a odpovídající HW verze (třeba ne všechny MP2 5000 se dají provozovat paralelně), stejný SW, datově propojené a nastavené. Pokud jsou zadrátovány správnš - stejné délky a průřezy kabelů, tak se podílejí přibližně stejně na výstupním výkonu sestavy.
Kaskáda(sériové zapojení) - libovolný střídač se připojí na vstup následujícího jako generátor, nemusí být datově propojené, můžou být jakékoliv značky. Duhý střídač v kaskádě (Victron) registruje na svém vstupu napětí, přifázuje si jej a podle nastavení se chová jako průchozí, nebo poskytuje další výkon (Power assist), nebo nabíjí připojený akumulátor.

Výhoda paralelního zapojení je podobné zatížení všech střídačů, vyšší přetížitelnost třeba při spouštění kompresoru, který má velký proudový ráz při zapnutí. Nevýhodou je nemožnost vypnutí Victron střídače a trvale vyšší spotřeba při malé zátěži. Některé střídače jiných značek vypnutí paralelního zdroje umožňují.

Výhoda kaskády je v možnosti spínat další střídač podle zátěže a tím ušetřit něco klidové spotřeby. Pro využití plného výkonu obou střídačů vyžaduje aktivní řízení, aby jeden nejel v maximálním zatížení a druhý se neflákal naprázdno. Také je možno použít různé typy střídačů, které paralelní chod neumožňují.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vata

Příspěvek od vata »

Díky za info. Časem se rozhodnu co s tím a pokud to udělám, pochlubím se tady.
Odpovědět

Zpět na „Victron“