vhodný výběr střídače a ostatního HW
Re: vhodný výběr střídače a ostatního HW
vinklarekcz - mne zajima spis ten menic aby chvili vydrzel. Potrebuji to jen pres leto a nepojede to porad. Chystam se objednat lifepo4 4x EVE 314ah 4kwh +BMS ale jeste nevim kde jestl na gobelu nebo u nas na nejakem obchode ty baterie. Nemate tip? Solar. regulator od victronu jeden mam, druhy prikoupim. Do 24V se mi moc nechce kvuli napeti z panelu. Ted mam pul roku 2ks 200W solarfam. Davaji pres 20A kdyz sviti. Dokoupil bych dalsi 4-5ks a dal je paralerne a pouzil dva solarni regulatory Victron na jednu baterii. Prechazeji mi behem dne pres panely stiny prvni jeden, pak pres druhy a neje to vyresit. Jen v poledne na ne sviti na oba ale pozdeji uz dochazi k zastineni , tak paralerni zapojeni bude lepsi. U tech prikoupenych to bude stejne. Napazdno davaji FV 28V, v zatezi kolem 25V. Ja bych tech 24V a 8kvh nevyuzil asi.Takze by mi nevadilo pokud by jela klima ze to bude vysavat castecne baterii pokud by to nestacilo.
-
vinklarekcz
re - měnič - já mám značku Carspa už 4 roky a o.k.
re - baterie - bakom.cz
re - občas používám mobilní klimatizaci Sinclair AMC-14P (4kW/1kW)
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
5,4kWp pro ohřev vody
vinklarekcz - Ja mam Carspu 1000w/2000w s UPS 10 let a taky jede. Funkci UPS nevyuzivam. Ale je pravda ze mi dlouho menic lezel a kdyz jel, vetsinu casu nezaply ani vetracky nebo jen po zapnuti zateze na par vterin. Az toto leto na to nonstop bezeli 2. lednicky a jeden mensi mrazak. Spotreba do 250W, meril jsem odber. Asi koupim jeste sinus tu Carspu 4000W at je rezerva ve vykonu. Bakom znam z Youtube kanalu ale nejsem si jisty jestli prodavaji jen samostatne clanky a za kolik. Ja si chci baterii poskladat sam + BMS i kompresi clanku. U nas jsem objevil lifepo4-shop a mivvyenergy.cz. Nemate nekdo zkusenost? Nebo pak Gobel z EU skladu, tam to vyjde o dost levnejs. BMS bych koupil u nas. Ten menic Epever 12V 3000W by nemusel byt spatny, ale momentalne na 12V ho nikde nemaji. Otazkou je, aby ten 3000W Epever v praxi nebyl silnejsi nez Carspa P4000W. Podle hmotnosti je ten Epewer tezssi, ma 10.5Kg, Carspa kolem 9Kg.
-
Kostěj
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
První baterky včetně BMS jsem kupoval u mivvy. Jedna baterka došla trochu ťuknutá, evidentně dopravce, prohnutý obal asi o 3 mm. Nafotil, reklamoval, poslali kód pro dopravce, zdarma odeslal a do týdne měl novou bezvadnou. Něco podobného s BMS, nevěděl jsem si rady s nastavením a komunikací, support mi hodně pomohl. Ale další baterku jsem koupil u nkon.nl a BMS k ním přes inzerát - zkušenosti už mám, tak jsem si dovolil jít po ceně.
Děkuji všem za přínosné příspěvky
Už si tu o všem dělám poznámky
Pomalu si začnu studovat technické parametry doporučovaného TZ
.
to Kostěj: se suportem u Mivvy mám přesně opačnou zkušenost. Ale to je jiná písnička. Hlavně je skoro nejdražší.
Když čtu příspěvky od Mex, tak bych si trochu přisadil: HV baterky, co se dodávaly k solaxům, už začínají odcházet, je to 5 let v provozu. A s tím nic nenaděláš. Zatím se to daří měnitr na záruku, ale jak dlouho? S takovým systémem jsi zcela vydán napospas výrobci/ prodejci.
Když máš aspoň baterky 48V, tak si je můžeš upgradovat jak sám chceš, a i ten měnič není nutně jenom od jednoho výrobce. Samozřejmě, Deye je třeba na HV stringy a 48V baterku, ale za eje to kombibedna. Jo a jak mě ohrozí že mi odejde jeden MPPT od victronu? Nijak, prostě nepojede polovina stringů, ale funkčnost je zachována. A když máš třeba dva měniče (ne v paralelu, ale tzv v sérii) tak systém nezastaví ani výpadek jednoho z těch měničů.
U baterek je to úplně jasný, u HV systému stačí vadnej jeden článek z těch 110 co jsou v sérrii a je konec. 48V baterka složená ze samostatnejch bloků jede do chvíle, kdy funguje aspoň jeden z těch bloků, kde v bloku je 16 článků. tj odolnost proti fatální poruše o několik řádů vyšší. No a nakonec bezpečnost, už jste viděli, jak dlouhej oblouk natáhne 300V DC z panelů? Když se pokusíš splnit v současnosti platný normy, tak jak uděláš to rozdělení stringů na části do 120V? Nejlépe tak, že tam nikdy větší napětí nebude. A ta cena mědi je zase vykompenzovaná jinejma věcma, třeba tím rozpojování na 120V části, třeba přes optimizery, což je další zdroj nespolehlivosti... A to ještě nikoho nenapadlo, že by se mělo řešit i DC z baterek vyšší než 120V, ale to přijde...
Když čtu příspěvky od Mex, tak bych si trochu přisadil: HV baterky, co se dodávaly k solaxům, už začínají odcházet, je to 5 let v provozu. A s tím nic nenaděláš. Zatím se to daří měnitr na záruku, ale jak dlouho? S takovým systémem jsi zcela vydán napospas výrobci/ prodejci.
Když máš aspoň baterky 48V, tak si je můžeš upgradovat jak sám chceš, a i ten měnič není nutně jenom od jednoho výrobce. Samozřejmě, Deye je třeba na HV stringy a 48V baterku, ale za eje to kombibedna. Jo a jak mě ohrozí že mi odejde jeden MPPT od victronu? Nijak, prostě nepojede polovina stringů, ale funkčnost je zachována. A když máš třeba dva měniče (ne v paralelu, ale tzv v sérii) tak systém nezastaví ani výpadek jednoho z těch měničů.
U baterek je to úplně jasný, u HV systému stačí vadnej jeden článek z těch 110 co jsou v sérrii a je konec. 48V baterka složená ze samostatnejch bloků jede do chvíle, kdy funguje aspoň jeden z těch bloků, kde v bloku je 16 článků. tj odolnost proti fatální poruše o několik řádů vyšší. No a nakonec bezpečnost, už jste viděli, jak dlouhej oblouk natáhne 300V DC z panelů? Když se pokusíš splnit v současnosti platný normy, tak jak uděláš to rozdělení stringů na části do 120V? Nejlépe tak, že tam nikdy větší napětí nebude. A ta cena mědi je zase vykompenzovaná jinejma věcma, třeba tím rozpojování na 120V části, třeba přes optimizery, což je další zdroj nespolehlivosti... A to ještě nikoho nenapadlo, že by se mělo řešit i DC z baterek vyšší než 120V, ale to přijde...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
misif
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Za mě je Deye LV dobrý kompromis, funguje bezproblémově, nízkonapěťové baterie jsou nejlevnější a v průměru spolehlivější, nakonec si je můžeš snadno i postavit z vlastních komponent a střídač je hodně tolerantní k tomu, co se k němu připojí. MPPT trackery na něm fungují bezproblémově, mají obloukovou ochranu a podporují optimizéry třetích stran. Řídit se dá přes modbus, podporuje jej HA, ..., a nakonec nepotřebuješ ani solarman modul, střídač může fungovat bez konektivity.
Já osobně nedám na TiGo optimizéry dopustit, ale musí být na všech panelech, doplněné o řídící jednotkou, moduly musí mít dobrý signál od TAP jednotek. Když to někdo postaví na slabých optimizérech, nebo dá optimizér jenom pod dva panely a zapojí stringy paralelně, tak se nemůže divit, když se mu modul přehřívá, nebo dělá jiný bordel. Dohled každého panelu samostatně je super.
Já osobně nedám na TiGo optimizéry dopustit, ale musí být na všech panelech, doplněné o řídící jednotkou, moduly musí mít dobrý signál od TAP jednotek. Když to někdo postaví na slabých optimizérech, nebo dá optimizér jenom pod dva panely a zapojí stringy paralelně, tak se nemůže divit, když se mu modul přehřívá, nebo dělá jiný bordel. Dohled každého panelu samostatně je super.
Za me LV rozhodne ano, ale ne deye ale victron, tedy pokud to myslis vazne a co rozhodne nikomu nedoporucuju jsou optimizery, coz je kurvitko ktere slibuje lepsi vyrobu ale nic takoveho tam neni potreba dnesni panely maji bypass diody nepotrebuji elektroniku, navic levna elektronika na strese .. no idealni cesta jak jednou vyhoret a Deye to samy levny cinsky menic.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
-
misif
Začíná to být vostrý
. Konstruktivní příspěvěk od osoby s modrou diagnózou 
Ale není Vám být divné, že Deye dává standardně 10let záruky a na internetu najdete sotva nějaký hardwarový problém s těmito střídači?
Nejhorší je, že jeden Deye SUN-1Ok není pro běžnou domácnost horší než skládačka (LYNX+Cerbo+2xMPPT+3xMPII 5000 a hromada kabeláže a úsilí) a to se prostě špatně poslouchá, chápu.
Hloupé Victron MPPT, pokud je mi známo, nemají detekci oblouku, nemají deteci nechtěného uzemění (Ground fault), nepodporují optimizéry, tak logika je: budem o optimizérech vyprávět, že je to kurvítko a ostatní raději zmiňovat nebudeme.
Ale není Vám být divné, že Deye dává standardně 10let záruky a na internetu najdete sotva nějaký hardwarový problém s těmito střídači?
Nejhorší je, že jeden Deye SUN-1Ok není pro běžnou domácnost horší než skládačka (LYNX+Cerbo+2xMPPT+3xMPII 5000 a hromada kabeláže a úsilí) a to se prostě špatně poslouchá, chápu.
Hloupé Victron MPPT, pokud je mi známo, nemají detekci oblouku, nemají deteci nechtěného uzemění (Ground fault), nepodporují optimizéry, tak logika je: budem o optimizérech vyprávět, že je to kurvítko a ostatní raději zmiňovat nebudeme.
Proc vostry, co to ma byt modra diagnoza ? Proste to je to nejlepsi co se da pouzit, ale kdo chce levnou cinu at si ji klidne poridi, ja pouze sdeluji svuj nazor a urcite nemam zapotrebi nekoho titulovat cinskou diagnozou a pod
10 let zaruky
Uz jste nekdy videl ze by nekdo po vice nez 6 mesicich coz je standartni zaruka v cine vyreklamoval stridac.. nebudte smesni, to same jsou baterie pylontech taky daval nevim kolik let zaruky a vetsina jich byla zamitnuta.
-
misif
V ČR má značka autorizované distributory a servisy. Pokud mi u českého autorizovaného distributora svítí v eshopu záruka 120měsíců a vytiskne mi to na fakturu, tak tomu nemám důvod nevěřit.
Tuto možnost jsem ale nevyzkoušel, protože všechny střídače zatím chodí bez problému, ani nemám nikoho z doslechu, kdo by reklamoval.
Tuto možnost jsem ale nevyzkoušel, protože všechny střídače zatím chodí bez problému, ani nemám nikoho z doslechu, kdo by reklamoval.
-
Diablo1st
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Ono tu niekto tvrdil, že je Deye horší? Nemyslím si. Každé riešenie má svoje pre a proti.misif píše: ↑úte led 27, 2026 2:21 pm Ale není Vám být divné, že Deye dává standardně 10let záruky a na internetu najdete sotva nějaký hardwarový problém s těmito střídači?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
On tady někdě něco tvrdil?
Jestli někdo bere žvanění Jirka 77 jako tvrzení, tak se hluboce mýlí. Jde o výroky fanatizmu související až se zdravotní diagnostikou.
Nedávno tady někde Jirka 77 napadl nějaký měnič kvůli tomu že má mnoho MOSfet tranzistorů a Victronu stačí 4. Když jsem poukázal na to že měnič Victron má 48 Mosfetů tak Jirka 77 odpověděl ve smyslu jak je nádherné že jich je tam tolik.
Politická opozice - hadr...
ano jen si nepochopil jak jsem to myslel, az se pokusis opravovat treba bouchleho axperta kde je vetsina soucastkek prostrelenych tak mi das za pravdu ze opravitelnot/ rentabilita a obtiznost opravy VF stridace je mnohonasobne vyssi nez u victrona, mezi nama zatim jsem nevidel bouchlyho victrona multiplus, (a ze uz jsem jich par videl) kde by odesly polovodice, axpertu uz nekolik.. takze bud je spatny design nebo kvalita soucastek nebo oboji. Placani o nejakem fanatismu si nechch od cesty, pro tebe je asi fanatik kazdy kdo ma jiny nazor nebo pojmenuje pravdu kterou ty nechces slyset.
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Nebo špatné zapojení!? Nebo odpojení aku za provozu?... Ale i zapnutí Kinga bez aku... (jeli připojen k DS jeho "vstup" - přesněji jen interní nabíječka jde zapnout i bez aku, ale!...) Nebo blesk?
A nebo absence rychlých tavných pojistek těsna nad max proud měniče!? Při zkratu natvrdo jistič nevybaví tak rychle a naopak se mu mohou spéct kontakty, kdežto pojistce jaksi ne
Také jsem měl jednoho tazatele co ode mě koupil Kinga, co AC výstup ostrovního(!) Kinga zapojil paralerně k síti
Prej mu to zapojoval kamrád profi elektrikář! Prej přece musí vědět kam zapojit AC výstup...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
To my nevime jen vidim kolik mrtvol od ktereho typu jsem videl .. a jak narocna je oprava. Chapu ze se to da snadno znicit i neodbornym zapojenim ci pouzivanim, ale to uz zas poukazuje na to ze to neni dostatecne robustni a blbovzdrone. Tipuju ze kdyz zapojis vitron multiplus ACoutem na grid ze se nejspis nic nestane. ADD aktualne tu 1 axpert mam na opravu a kdyz z toho sundam dekl a vidim na desce sipku nahoru a u toho napis air flow direction a vetraky jsou vsechny 3 obracene tak nevim no co si o tom mam myslet a nahore na bocich filtry jako na vydechu tepleho ?
Na tomhle kusu je pouze vadny vetrak ktery toci malo otacek, zrejme vadna elektronicka komutace, mechanicky vypada ok. Ale elektronika to samozrejme pozna a hlasi chybu.
Naposledy upravil(a) Jirka77 dne úte led 27, 2026 6:37 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Diablo1st
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Victron sa hodí do chyby. Raz som toto nechcene u známeho vyskúšal. Mal zle označené káble ACin a ACout, takže som ich zapojil naopak. Chvíľu trvalo, než sme zistili kde je problém 
Victron ESS AC Coupling:
Ten problém podle mě stojí jinek.Kodl69 píše: ↑úte led 27, 2026 3:29 am Když čtu příspěvky od Mex, tak bych si trochu přisadil: HV baterky, co se dodávaly k solaxům, už začínají odcházet, je to 5 let v provozu. A s tím nic nenaděláš. Zatím se to daří měnitr na záruku, ale jak dlouho? S takovým systémem jsi zcela vydán napospas výrobci/ prodejci.
U baterek je to úplně jasný, u HV systému stačí vadnej jeden článek z těch 110 co jsou v sérrii a je konec. 48V baterka složená ze samostatnejch bloků jede do chvíle, kdy funguje aspoň jeden z těch bloků, kde v bloku je 16 článků. tj odolnost proti fatální poruše o několik řádů vyšší.
Nikoli LV nebo HV baterka, ale jestli komerční uzavřené řešení, nebo DIY řešení.
Pokud chcípne článek v komerční LV bedně, tak s tím taky nic neuděláš.
Teoreticky pokud jich máš víc paralelně, tak můžeš ten vadný odpojit a jet se zbytkem.
Ale to je u HV řešení podobné. Taky je to většinou poskládané z několika kostek, a pokud to nemáš složené úplně na doraz na nejnižší napětí, tak taky můžeš tu vadnou kostku vyřadit a jet dál.
U DIY řešení je to pak jiná liga. Tam prostě článek vyměním, nebo u HV řešení ten string zkrátím o 1 článek.
Takže to může být naopak výhodnější.
Já budu mít 80 článků. Kdyby jeden odešel, tak ho prostě vyřadím a pojedu se 79 články. A asi ani skoro nepoznám rozdíl.
Kdybych měl 16 velkokapacitních článků, tak ten skok bude větší.
Když se pracuje s velkými energiemi, tak je to vždy nebezpečné.Kodl69 píše: ↑úte led 27, 2026 3:29 am No a nakonec bezpečnost, už jste viděli, jak dlouhej oblouk natáhne 300V DC z panelů? Když se pokusíš splnit v současnosti platný normy, tak jak uděláš to rozdělení stringů na části do 120V? Nejlépe tak, že tam nikdy větší napětí nebude. A ta cena mědi je zase vykompenzovaná jinejma věcma, třeba tím rozpojování na 120V části, třeba přes optimizery, což je další zdroj nespolehlivosti... A to ještě nikoho nenapadlo, že by se mělo řešit i DC z baterek vyšší než 120V, ale to přijde...
Je to logické - pokud energie z baterky nebo panelu umí pohánět třeba velký soustruh nebo míchačku, tak má prostě dost síly taky ublížit.
No a jde o to, jestli je nebezpečnější spíš velké napětí nebo velký proud.
Já si myslím, že líp se člověk domluví s velkým napětím.
Pokud napětí zvýším 5x (tedy rozdíl mezi vašimi oblíbenými baterkami se 16 články a mou s 80 články), tak stačí přidat pár desetin milimetru plastu v izolaci navíc.
Ale pokud zvýším naopak proud 5x, tak už to znamená použít kabel, který skoro neunesu.
To napětí zatěžuje danou konstrukci jen v okamžiku nějakého rozpínání. Ale proud ji tepelně zatěžuje po celou dobu provozu.
A pokud bych vytáhl nějakým špatným kontaktem DC oblouk, tak tentýž špatný kontakt by se musel u LV řešení už dávno projevit požárem, protože ten spoj se bude zahřívat.
Viz nedávno proběhlá videa o hořících čínských baterkách. Kdy ve všech případech šlo o teplotní průser, daný zahříváním vodičů velkým proudem.
Jsem fandou optimizérů. Funguje to pěkně. Je velmi příjemná ta diagnostika na úrovni každého panelu.
No a fajn je i možnost kdykoli střechu "odpojit". Pokud cokoli dělám na panelech nebo na měniči a okolí, tak si prostě kdykoli tu střechu vypnu. Nemusím čekat na večerní tmu nebo něco podobného.
Vytáhl jsem si to vypínání na WiFi modul s Tasmotou, takže si kdykoli z mobilu můžu panely podle přání zapínat a vypínat.
No a nějaký výkon navíc to taky dá. To se asi víc uplatní hlavně u částečného zastínění. S tím já naštěstí problémy moc nemám.
Ale protože chci naplácat panely i na fasádu, kdy budou mít hodně jiný průběh výkonu než ty ostatní ve stejném stringu, tak tam se to asi uplatní dost.
Dva příklady z praxe:
U nás je asi většina FVE komerčních, ne bastlířských. A ty komerční bývají z velké většiny HV.
Máš pocit, že by se nějak prezentovaly problémy, způsobené vysokým napětím? Ať už na baterkách, nebo na panelech (kde dřív se na nějaké rozdělení na 120V nehrálo)?
A to jsou často ty FVE pěkně zfušované, protože v době boomu to montoval kdejaký přeškolený kuchař.
A pak auta. Čím lepší auto, tím vyšší napětí baterek. Už i 400V architektura je považovaná za zastaralou a všichni se tlačí do 800V nebo i výš.
O nějakých 48V tam samozřejmě už nikdo ani neuvažuje.
Dokonce i u malých pohybovadel s motory kolem 1kW (všelijaké ty skůtry atd.) se dávají baterky aspoň na 72V.
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Tos popletl, u filtrů je nasávání! Ne výdech... A to proto že je nahoře výkonová část a ta aspoň dostává čertvý vzduch a dole pak, neb byl Axpert původně pro olověné aku, alespoň rozhání výbušné výpary z aku!
A ani při max zátěži z teho moc teplej vzduch ani nende
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
jj jenze tohle ma filtry nahore
a na PCB je psana flowdirection spravne od spoda nahoru, jen vetrniky jsou opacne
Tj zcela evindente spatne smontovano a to jsem videl uz na vice kusech nebo pisou smer proudeni na desce spatne, treba v cine proudi teply vzduch od vrchu dolu a nebo se to ma montova svorkovnici nahoru hm 
Což není jeho chyba. Asi tak.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)