I chlazení v baráku je směr větrání paradoxně proti přirozenému vzlínání teplého vzduchu
vhodný výběr střídače a ostatního HW
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: vhodný výběr střídače a ostatního HW
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Někde třeba jo, ale nevzpomínám si, že bych to viděl. Easun SMW:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tak sipku jste nasli a ted jeste proc foukaji vetraky v prostismeru
Ja vim proc, ale rekl bych ze majitele tohohle vytvoru ne.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Ja nic neříkám o tom, kam mají foukat. Obě varianty mají výhody i nevýhody. Ten filtr bych já osobně neřešil, strojovnu mám ve sklepě, tam je vlhko, nepráší se tam. A stejně počítám s tím, že minimálně jednou za pár let všechno rozeberu, vyčistím, zkontroluju, dotáhnu šroubky, atd. Mě spíš vadí, že směrem nahoru jde horký vzduch z chladičů na zdroj, který se už sám o sobě dost hřeje kvůli lineárním stabilizátorům, a kondenzátory v tom zdroji obvykle odcházejí jako první. Pak je tam taky výstupní tlumivka, která se i bez zátěže dokáže ohřát na 100 stupňů. No ale ta to asi přežije.
Je ještě jedna varianta - otočit střídač vzhůru nohama. Pak budou větráky foukat správným směrem a filtr může plnit svoji funkci
Je ještě jedna varianta - otočit střídač vzhůru nohama. Pak budou větráky foukat správným směrem a filtr může plnit svoji funkci
No nevim za me je to proste zamerne sestavene blbe tak aby bylo zhorsene chlazeni a mene to vydrzelo.. ale to je jen muj nazor. Takova tlumivka se 100C ztvrdne popraska lak udela se tam zavitak atd.. takove teploty by se tam nemely bezne na nicem vyskytovat.
Jaké koliv foukání větráků, ať z leva do prava, nebo ze zdola na horu, čií z hora dolu je zákonitě umělé kurvitko jen v samotném použitích těch větráků. Kdyby tam výrobce dal větší chladič, nebude třeba větráků vůbec.
Větráky co tam dávají jsou svou životností na nejnižší hranici, nemá to ložiska, je to křivý a nestabilní vůbec. A ještě k tomu připevnění větráků takhle natvrdo k "želzu" krabice, tím dochází k zákmitům a silnému opotřebení těch valivých součástí větráků, i kdyby byly s kvalitními ložisky. Chce to ty větráky především odpružit.
Jenže takovýhle úpravy si musíte (musíme) udělat sami, žádný výrobce je Vám nenabídne ani omylem.
Ne foukat teply vzduch shora dolu neni normalni, navic ty cinske vetraky nejsou valne kvality uz jsem tu mel vice kusu techto sragor menicu s mrtvymi vetraky.. a to ze je daji jeste opacne to si z vas technicky neznalych delaji cinani prdel
Nehlede na dost znacne mnozstvi malych elektrolytickych kondu na desce = drive nebo pozdeji problemy.
Ten člověk je roztomilej, jak s oblibou a často používá formulaci "vy ostatní neznalí". 
Tak pokud nekdo obhajuje zamerne blbe resene chlazeni tak je bud blb nebo je neznaly to se na me nezlob. Vetsina lidi co si koupi takovyhle menic nejsou technicky zdatni lide, ti co jsou znali elektrotechniky by si toto domu nedali.
Zdravím ,
jak jsem psal o mém mistr měniči , dodnes má původní ventilátor . Točí se 82.000 hodin bez známek únavy .
Co se týče dnešních kombíků , nepracují-li v těžkých podmníkách (v dole , ve stolárně , v cyhelně atd) s vysokou prašností , nejen ventilátory fungují spolehlivě .
Ventilátory v nehorším stavu potkávám u kuřáků . Kombinace domácího prachu s dehtovým dýmem zanese , zalepí , znehodnotí a poškodí vše .
Apropo , kterýpak výrobce měničů zalévá epoxidem středy výkonnových toroidních traf ? A ovívá je pouze z jedné strany ? Je to technicky správné řešení ?
Elektronům zdar
jak jsem psal o mém mistr měniči , dodnes má původní ventilátor . Točí se 82.000 hodin bez známek únavy .
Co se týče dnešních kombíků , nepracují-li v těžkých podmníkách (v dole , ve stolárně , v cyhelně atd) s vysokou prašností , nejen ventilátory fungují spolehlivě .
Ventilátory v nehorším stavu potkávám u kuřáků . Kombinace domácího prachu s dehtovým dýmem zanese , zalepí , znehodnotí a poškodí vše .
Apropo , kterýpak výrobce měničů zalévá epoxidem středy výkonnových toroidních traf ? A ovívá je pouze z jedné strany ? Je to technicky správné řešení ?
Elektronům zdar
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin .
Jo to mas pravdu to byl preslap u vitronu a zrovna ja jsem to na forech victronu pomerne dost hlasite hanel, ze to posrali, nastesti to vyslyseli a verze MP II 6k5 uz maji 2 vetraky, ale stale si myslim ze nejlepsi byl design puvodniho multiplusu/quattra ktery mam doma i ja, to je proste robustni stroj.
Vetraky jsou velmi rozdilne v kvalite, mel jsem na antminerech S9 vetraky co tocily 7000ot furt full 24/7 3 roky zadnej neodesel, skvele vyvazeni, pak jsem bral nejake nahradni a tam uz to bylo horsi jedny katastrofa spatne vyvazene do tydne se vetsina rozletela.. jine zas vyvazeni dobre ale zas nefungovalo PWM.. na rigy 140x140x25 vetsi pocty 1 rok provozu a pulka z nich v pr.. nahrazeny nekde noctuama - ty teda neodesly zadne a nejstarsi jedou asi 8 let ale jsou drahy, zbytek nahrazen akrtiky za 200 zas kus s fluidnim loziskem a ty vali take uz mozna 4 rok a zadny neodesel. Takze to je o tom na jakou serii mel kdo stesti. Toroidni trafa ze ale bez uchycuji za stred ktery se zaleva epoxidem v tom problem nevidim, ale koho napadlo chladit jen 1 stranu trafa ..spatny napad, ale aspon to vypada ze pochopili ze uspora 1 vetracku nebyl dobry napad a bude to napraveno u novych modelu.
Vetraky jsou velmi rozdilne v kvalite, mel jsem na antminerech S9 vetraky co tocily 7000ot furt full 24/7 3 roky zadnej neodesel, skvele vyvazeni, pak jsem bral nejake nahradni a tam uz to bylo horsi jedny katastrofa spatne vyvazene do tydne se vetsina rozletela.. jine zas vyvazeni dobre ale zas nefungovalo PWM.. na rigy 140x140x25 vetsi pocty 1 rok provozu a pulka z nich v pr.. nahrazeny nekde noctuama - ty teda neodesly zadne a nejstarsi jedou asi 8 let ale jsou drahy, zbytek nahrazen akrtiky za 200 zas kus s fluidnim loziskem a ty vali take uz mozna 4 rok a zadny neodesel. Takze to je o tom na jakou serii mel kdo stesti. Toroidni trafa ze ale bez uchycuji za stred ktery se zaleva epoxidem v tom problem nevidim, ale koho napadlo chladit jen 1 stranu trafa ..spatny napad, ale aspon to vypada ze pochopili ze uspora 1 vetracku nebyl dobry napad a bude to napraveno u novych modelu.
Ak by som si rozmyslel a prihodil na strechu viac panelov, môžem pripnúť na baterku paralelne ďalší tracker? BMS je autonómny systém? Nie je napojený na tracker?
jiste bezne se pouziva vice mppt do baterie, idealni je kdyz jsou kompatibilni a treba victron smart mppt umi spolupracovat ve smartnetwork siti, master pak ridi prechody do absorpce/float vsech kdyz maji nektere delsi kabely mohly by prechazet do absorpce diky ubytkum drive a tim prichazis o vyrobu. BMS muze byt pripojen na rizeni elektrarny u jednodussich konfiguraci muze byt BMS samostatna ochranna jednotka a mppt si jedou samostane podle nastaveneho napeti.
-
eduard22
1. Myslel jsi u PC nebo u měniče? U PC jsou dnes zdroje umístěny dole a maj svoji nezávislou cestu proudění
A a u měniče zas tak moc horký nejde (vyfukuje i při max zátěži výstupu kolem 5kW i současné dobíjení z panelů zbylou energií 1-2kW, celkem tedy z panelů 7kW(!) jen teplejší vzduch - měřeno subjektivně jen hřbetem ruky) a už vůbec nejde tento teplý vzduch nahoru..., ale dolu!!!
Přece se tady bavíme celou dobu o tom že dole větráky vyfukují! (mimo jiné mi alespoň roznání výbušnou směs kyslíku a vodíku z pod měničem schválně umístených trakčních olověnýcb akumulátorů) a naopak nasává nahoře(!) přes fitry a násilně je ventilátory tlačen naopak dolů!!!
2. Ano to jsem také vážně uvažoval - takto umísti - vzhůru "nohama" a jen otočit odnímatelný displej, ale z hlediska připojení káblů je to nepraktické a po letitých zkušenostech s Axperty - kdy se nám v rodině nikomu nepřehřívají (a to jej má bratráněk umísten v malinké vnitřní(!) prádelně s pračkou a sušičkou bez větrání!), jsem od teho upustil a zde ani nezmiňoval, protože někteří prš-do-nosi..., by se temu jen posmívali...
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned úno 15, 2026 9:15 am, celkem upraveno 2 x.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Co to je ventilátor?
To se montuje do měničů? A k čemu?
Teď se cítím ošizený, že se mi tam nic netočí.
Asi jsem si koupil moc malý měnič, jenom 20kW.
Kdybych si koupil větší, tak by mi tam třeba taky něco takového namontovali.
I když nevím proč.
Možná k tomu, že kdybych si pod měnič postavil hrnek s čajem, tak aby mi ho to ochladilo.
Jiný důvod mě nenapadá, když je ten měnič studený.
To se montuje do měničů? A k čemu?
Teď se cítím ošizený, že se mi tam nic netočí.
Asi jsem si koupil moc malý měnič, jenom 20kW.
Kdybych si koupil větší, tak by mi tam třeba taky něco takového namontovali.
I když nevím proč.
Možná k tomu, že kdybych si pod měnič postavil hrnek s čajem, tak aby mi ho to ochladilo.
Jiný důvod mě nenapadá, když je ten měnič studený.
aspon usetris za klimosku kdyz mas menic ktery generuje chlad
K cemu se pouzivaji vetraky je asi kazdemu jasne, na tyhle pasivne chlazene cinske krabicky to pak v lete lidi dobastluji, ono pro zivotnost kondenzatoru hlavne neni moc vhodne kdyz to ma uvnitr vysoke teploty coz tyhle menice maji, opet je to kurvitko ktere tomu snizi zivotnost aby se cinanum hejbal kseft.
-
eduard22
Vtipálku...
A bedýnka je to na toto vše opravdu malinkatá. (né každý má prostor na obsáhlou strojovnu...) Tedy se posmívat, že má King ventilátory oproti Tvému možná OnGrig "měniči"... , je jako srovnávat hružkyzjapkama...
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned úno 15, 2026 9:53 am, celkem upraveno 1 x.
-
eduard22
Tááák! Vyjímečně s Tebou v něčem plně souhlasím!Jirka77 píše: ↑ned úno 15, 2026 9:20 am ............. tyhle pasivne chlazene cinske krabicky to pak v lete lidi dobastluji, ono pro zivotnost kondenzatoru hlavne neni moc vhodne kdyz to ma uvnitr vysoke teploty coz tyhle menice maji, opet je to kurvitko ktere tomu snizi zivotnost aby se cinanum hejbal kseft.
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned úno 15, 2026 9:53 am, celkem upraveno 1 x.
-
eduard22
-
eduard22
Dík za podporu s osobní letitou zkušeností!!! (a s konkrétním měničem o kterém je nyní spor) A ne jen plivání s předsudky a tak pomluvy...Abrams píše: ↑ned úno 15, 2026 6:10 am Zdravím ,
........
Zatím tedy nejstarší "kombík" v rodině běží jen 5 let v kuse 24/7 (On-Gridy v noci negenerují AC a netáhnou spotřebu celého domu, jako nezávislý AC výstup Off-Grdu Kinga generující AC 230V/50Hz i celou noc!) a ani náznakem se nám nikomu žádný z větráčků nepřidírá. Jednak máme, až na jednoho extrémistu (v uzavřené vnitřní malinkaté nevětrané prádelničce spolu s pračkou sušiskou a bojlerem...), strojovnu záměrně v chadnějších místnostech a ventilátory se tak většinu času ulejvaj a běží tiše v idylle.
A navíc si mnozí neuvědomují, že King je "poostrovní" a obsahuje 3 přistroje v jediné malinkaté bedně! Každý o trvalém čistém výkonu až okolo 6kW! Tedy ztráty jsou úměrné a aktivní chlazení na místě.
A jsem rád, že nemusím chlazení dobastlovat... a že mi potvrzuješ dlouhou životnost origo ventilátorů, neb právě ty dobastlené se zpravidle brzo prachem přidřou...
A speciálně pro Jirku77 opakuji: Ale ty větráčky u Axpert King právě odsávaj již přefitrovaný vzduch a maj i po letech nepřetržitého provozu i v dílně, stále čisté i lopatky
(podobně to mám vyřešené v mém kdysi velevýkonném PC, jen dle Tebe - ideálněji, kdy ventilátory na spodku ale nejprve přes filtry, vtláčí vzduch do kejsu vduch a tak v kejsu vytváří přetlak a ten krom horní mřížky uniká i kdejakou štěrbinou, kterou u dřívější konstrukce - odsávání z kejsu a při podtlaku v něm, naopak nasává kdejakou fugou prach...)
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned úno 15, 2026 9:59 am, celkem upraveno 2 x.
Myslel jsem u měniče, když jsou větráky otočené nahoru. Zdroj se pak chladí "předehřátým" vzduchem.eduard22 píše: ↑ned úno 15, 2026 9:12 am 1. Myslel jsi u PC nebo u měniče? U PC jsou dnes zdroje umístěny dole a maj svoji nezávislou cestu proudění![]()
A a u měniče zas tak moc horký nejde (vyfukuje i při max zátěži výstupu kolem 5kW i současné dobíjení z panelů zbylou energií 1-2kW, celkem tedy z panelů 7kW(!) jen teplejší vzduch - měřeno subjektivně jen hřbetem ruky) a už vůbec nejde tento teplý vzduch nahoru..., ale dolu!!!
-
eduard22
Zdroj? Samotnej celej měnič je defacto zdroj!
Ale nemyslel jsi konkrétně Axpert King? Prototže u něj naopak jako první dostane čerstvej vzduch výkonová část co je právě nahoře hned za filtry
A teplej (King zas tak moc netopí) vzduch dole fouká spíše jen na přípojnice kabelů a již jen elektroniku jen s nevýkonovými mikroprocesory logiky a ovládání
Kinga moc neznám, ale třeba Max a jeho klony mají zdroj umístěný takhle. A ty malý elektrolyty bývají první, co odejde.
Tuhle desku uz jsem videl na xy zpusobu, tady aspon pouzili polymerove kondiky, ten co tady mam otevrenej ted ma normalni hovňáky.. to je jen otazka ne moc dlouheho casu az to zacne blbnout nebo bouchne kvuli odechazejici filtraci na zdrojich. Jinak vsechny ty axperty a jejich klony klonu vypadaji skoro stejne. Tak si vycislete kolik tahle deska asi tak vyrobne stoji.. to bude tak 20$ vsak tam nic neni, par cinskych tranzistoru, kousek a aluminia 
-
eduard22
No vidíš a nyní si představ, že tam vpravo nahoře jak máš zakroužkováno, je nahoře zboku filtr a vstup čerstvého vzduchu nejprve tam!
Obrázek třeba tady: https://img.itaiwantrade.com/2801cf2f-6 ... ?d=480x480