Výběr invertoru

Jirka77

Re: Výběr invertoru

Příspěvek od Jirka77 »

Provoz bez baterie je nebezpecny stav, nedelej to. Bez komunikace s BMS system nepobezi s rizenim pres smartshunt mozna ano ale rozhodne nedoporucuju ani ja ani vyrobce to zkouset.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

lazna píše: čtv zář 25, 2025 10:36 am aby bylo jasno, bavíme se o "krátkodobém" provozu bez baterií, v řádu týdný či nižších měsíců, v městském sídle, kde výpadky proudu bývají raritní záležitost.

Měl jsme dojem, že jsem to tu už dostatečně popsal: Mám GWL a dva panely, s baterkami jsem původně vůbec nepočítal. Ukázalo se, že GWL s panely nefunguje správně a je možnost ho proto vrátit. Při této příležitosti jsem přehodnotil situaci a naplánoval více panelů a také baterie. To teď ale nemám čas řešit, nicméně invertor chci připojit hned (všechno je už tady připravené) a chci, aby na ty baterie byl do budoucna připravený. PROTO se ptám zda to (nějaký čas) pojede i bez baterie. Je to teď lépe pochopitelné?
Ide zima takže tej výroby už veľa nebude. Tak sa radšej na to teraz vykašli, cez zimu našetri tých cca. 1500USD na baterky a sprav si Victron systém tak ako má byť 8-)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
lazna

Příspěvek od lazna »

Jirka77 píše: čtv zář 25, 2025 10:44 am Provoz bez baterie je nebezpecny stav, nedelej to. Bez komunikace s BMS system nepobezi s rizenim pres smartshunt mozna ano ale rozhodne nedoporucuju ani ja ani vyrobce to zkouset.
Proč je to vlastně nebezpečné?

Provoz bez baterií je přece jeko stav s plně nabitými bateriemi (tam už nic nepouštěj, všechno dávej do sítě, v případě že limiter hlásí přetok sniž výkon měniče). Tohle by z hlediska toho zařízení přece měl být jeden z normálních provozních stavů. Mýlím se?
jars10

Příspěvek od jars10 »

lazna píše: pát zář 26, 2025 10:32 am Provoz bez baterií je přece jeko stav s plně nabitými bateriemi (tam už nic nepouštěj, všechno dávej do sítě, v případě že limiter hlásí přetok sniž výkon měniče). Tohle by z hlediska toho zařízení přece měl být jeden z normálních provozních stavů. Mýlím se?
Rozhodně není. Možná v ideálním zjednodušení. Provoz na síti (i domácí ostrovní) je velmi dynamický, každou půlvlnu sinusovky musí měnič "vykreslit". Musí řečit činnou složku i jalovou. Přetlačování se sítí, dodávku i odběr. Prakticky, pokud nemá baterku, se nemá možnost opřít o nějaký pevný bod. Vše se neustále mění. Pokud by se mu nedostávalo v jediném drobném okamžiku zdrojů, začne to kazit a zhavaruje.
Proto ta baterka, aby bylo o co se opřít a kde brát.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Presne tak. Navic bez baterky muze dojit k nebezpecnym vykyvum napeti v DC obvodu a to muze znicit mppt nebo stridac a to same plati i pra AC stranu, takze pokouset se provozovat hybrid bez baterie je proste hazard a udela to jen hlupak ktery nechape jaky ty zarizeni funguji.
lazna

Příspěvek od lazna »

Jirka77 píše: pát zář 26, 2025 11:08 am Presne tak. Navic bez baterky muze dojit k nebezpecnym vykyvum napeti v DC obvodu a to muze znicit mppt nebo stridac a to same plati i pra AC stranu, takze pokouset se provozovat hybrid bez baterie je proste hazard a udela to jen hlupak ktery nechape jaky ty zarizeni funguji.
člověk, který něco nechápe, ještě nemusí být hlupák. Každý z nás určitě nechápe spoustu věcí...

Jinak děkuji za hlubší technické objasnění problematiky.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Vsak to nikdo nerika, nikdo nevi vsecko ;)
lazna

Příspěvek od lazna »

Tak jsem nakonec skončil u EPEVER ATZ3600.

Jakkoliv jsem takhle univerzální řešení nechtěl, všechno ostatní by nakonec bylo z různých důvodu VELMI komplikované. Včera odpoledne, po nainstalování, když se zrovna vyjasnilo tak to ukazovalo na inputu 860W, takže jsme poprvé viděl své dva panely makat v plné síle.

Na co jsme zatím přišel:

- při začátku a konci nabíjení to "přepne" nějaký jiný mód s vteřinovou pauzou na výstupu (takže na větev s počítačem jsem musel dát malou UPSku).
- absence vzdáleného (pokud nepočítám appku na telefon) monitoringu, ale četl jsem že prý by hodnoty měly jít vyčítat přes bluetooth, tak uvidíme. Zatím jsem objednal BT USB adapter
- solární vstup má konektor XT60. Balení sice obsahuje redukci na MC4, ale projovací kablík je s bídou cca AWG 14 takže to dlouhodobě nelze používat. Objednal jsem úhlový XT60 dám ho přímo na kabely od panelů.
- Mám tu nějaké stáleběžící věci na 20V, takže se časem podívám po nějakém USB-PD modulu aby to zbytečně neprocházelo dvojitou konverzí přes 240V.

BTW: Vestavěná lampička má blikací SOS mód, tak až mě přepadnou donesu to k oknu a někdo mě třeba zachrání ;-))
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

To jste skutečně narouboval 2 panely na krabici za 42 tisíc ........??? https://www.i4wifi.cz/cs/321562-epever- ... 9tsmdKcfaG
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
9,2kWp pro ohřev vody
lazna

Příspěvek od lazna »

vinklarekcz píše: ned říj 19, 2025 2:02 pm To jste skutečně narouboval 2 panely na krabici za 42 tisíc ........??? https://www.i4wifi.cz/cs/321562-epever- ... 9tsmdKcfaG
Nechápu dotaz: Přijde vám to moc drahé?
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Píšete přetoky ven??!! = proč??? .. z 2 nebo v budoucnu z více panelů ...?? 4 - 10?? ...
Ideálně přichází v úvahu ostrovní system s dobíjením ze sítě:
https://hadex.cz/g451-hybridni-menic-na ... ator-mppt/ + aku asi tak do 20t. max.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
9,2kWp pro ohřev vody
lazna

Příspěvek od lazna »

vinklarekcz píše: ned říj 19, 2025 3:24 pm Píšete přetoky ven??!! = proč??? .. z 2 nebo v budoucnu z více panelů ...?? 4 - 10?? ...
Ideálně přichází v úvahu ostrovní system s dobíjením ze sítě:
https://hadex.cz/g451-hybridni-menic-na ... ator-mppt/ + aku asi tak do 20t. max.
Jak jsme psal, mám zatím trouble s umístěním baterek a provoz hybridu bez nich mi tu byl důrazně nedoporučen. Taky další panely nebudou hned. Koupil jsme to s 5 letou zárukou, takže počítám že to za 2-3 roky prodám a půjdu do něčeho jiného.
lazna

Příspěvek od lazna »

Zdravím po půl roce, jelikož se s jarním sluncem projevily s provozem Epeveru nějaké problémy, a jelikož produkt se již neprodává, nabídlo mi reklamační oddělení vrácení peněz.

V této souvislosti bych zde rád znovu oživil debatu o mé instalaci. Nabyl jsem s provozem epeveru zatím něco málo reálných zkušeností a taky situace v místě se mi lehce vyvinula. Už mám prostor i na nějaké baterky. To znamené že po vrácení peněz bych rád pořídil něco cca 2kW co zvládne jak baterky, tak ongrid, a plus by to mělo být na nějakém schváleném seznamu PRE, až to budu přihlašovat.

Zjistil jsem, že kromě dvou 560W panelů (43V) na jihozápad které už mám, se mi vejde ještě jeden panel na východ (tam bude velmi snadná montáž). Tam jde slunce do cca 11h, ale někdy svítí ráno tři, čtyři hodiny a pak se zatáhne, a o tohle bych panely jen na západ úplně přišel. A pak mám teoreticky ještě možnost jednoho panelu téměř vodorovně, ale s výhledem na jih (ale to až výhledově). Tím by se mi přítok se ze solárů rozložil na celý den, ale předpokládám že bude třeba MPPT s více vstupy, nebo i více samotných MPPT, protože každý panel bude v čase reagovat jinak. A taky bych rád u invertoru nějaký monitoring a kontrolu nad přetoky.

Čili můj dotaz je, jestli to co jsme popsal jde vůbec nějak rozumě provozovat, či zda budu muset udělat zásadní změny v designu. Panely co zatím mám (2 paraleleně) dávají 43V a jelikož plánuju další sólo panely, nejspíš na při této voltáži asi zůstane. To tedy asi předpokládá 24V baterky....

Předem díky za každý comment. Prosím mějte na vědomí, že nejsem majitelem objektu a jsem prostorově dost omezen (viz popis umístění panelů).
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“