Letní horko............

Tady se můžete vykecávat o čemkoliv i nesouvisejícím s FVE.
Odpovědět
Momo

Letní horko............

Příspěvek od Momo »

Jak přežíváte letní horko?

Garáž (strojovna FVE):
Poslední dva dny jedou oba ventilátory průměru 150 mm na plno. U země dovnitř, pod stropem ven. Čidlo teploty je 10 cm pod stropem.
Teplota se pohybuje 30-38 °C. Noční chlazení sníží teplotu o 1 °C. Pokud by větrák nejel, těžko říct.
Obecně je v garáži v zimě třeba +5 °C min. v létě bída, nejvíc prostup garážovými vraty Hoermann. Na ty dopoledne svítí sluníčko a sálá teplo.
Až mám to to zařízení strach...

Dům:
Důsledně zatahujeme rolety na západě (3x ložnice). V noci roztaženo, otevřená okna, ve dne naopak.
Rekuperace jede ve standardním režimu 6 minut / 60 minut.
V centrální hale teď přijatelných 24 °C. V ložnicích nejméně, v OP trochu více (okna na jih). Nad okny pevné slunolamy.

Bazén:
Musím odkrývat každý den cca 9-21, abych ho udržel do 31 °C a nemusel chladit pomocí TČ.

A ještě teď (22:30) je venku 28 °C.

A k tomu ještě jsem dva dny po sobě píchnul zadní kolo. Včera jsem vyjel už v 6:00 a píchnul už v 7:10 a dnes až večer cestou z hospody :) Před tím 7 let nic.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Jirka77

Re: Letní horko............

Příspěvek od Jirka77 »

Splitova klima 22C no stress. Jo u tezebnich rigu okolni temp kolem 40 u elektrarny take 40 baterky clanky 40C. Technice to nejak nevadi, ale me jo a tudiz jsem radsi zalezlej doma.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

Včera jsem měl odpoledne v garáži 34°C, moje 10kW Deye vyrábí v tomto počasí kolem 70kWh denně, chladí přes poledne cca 30 až 50% času na plný výkon, když nesvítí 21-9h, tak chladí na střední výkon.

Druhou instalaci, co sleduji, tak tam nejsou povolené přetoky, spotřeba cca 20kWh/denně, tak tam se chladí chvílema dopoledne, než se dobije baterie, pak dá pokoj v podstatě na celý den.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Mne akurát robia fasádu, tak som musel demontovať vonkajšie klimatizačné jednotky. Včera som mal v strojovni 30°C. V dome je to lepšie, teplota sa drží do 25°C, čo nie je nič moc, ale bez klímy sa nižšie nedostanem. :cry:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Humux

Příspěvek od Humux »

Včera jsem chtěl vykopat několik děr na betonové ingoty pro další panely, ale musel sem s krumpáčem seknout jak macecha s dětskem.
Klimatizaci nesnáším, tak dobrý je svěží vánek z větráku a zálivka jedno za druhým.
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 4500
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Momo píše: sob čer 27, 2026 10:42 pm Jak přežíváte letní horko?
No, pokud to zítra skončí, snad to přežiju, tělesně, i off-grid... Běžný stav 20kWh baterky ráno v létě mívám kolem 90%, teď v těch vedrech 40%. Mám mobilní klímu, jasně, málo účinná, hlučná, nicméně zapínám ji pár dnů v roce a funguje akorát tak, že se dá v baráku přežít. Mám ji v patře, studený vzduch klesá po schodech do přízemí a ochlazuje tak i spodek domu na teplotu slučitelnou se životem. Na pořádnou klimatizaci pomyslím až po rekapitulaci tohoto léta - zda to má smysl. Zatím to smysl nedávalo.
Panely 4,5kWp v tomhle horku a ročním období dávají za den tak 15kWh - to je bída, ale je to taky kvůli jejich orientaci, kterou mám spíš na zimu.
Ve strojovně je to horší, teplota pod stropem přes 30C i v noci, takže měnič Victron je už v nekomfortní zóně, ale nemám ambice jej v těchto dnech používat jinak než na 1KW klimatizaci a běžnou spotřebu. Protože se v tomhle hnusném počasí nic jiného dělat nedá, nevadí to.
Technická místnost potřebuje odsávání teplého vzduchu od stropu, ale mám to rozkopané, takže to ještě musí vydržet. Baterky kolem 30C, běžně v létě 22C.
Dnes jsem den od potupného přepnutí na DS kvůli vybití baterie přes noc, po 70 dnech off-grid provozu. Ale hlavní je přežít. Ani ze Španělska takové hice nepamatuju - tam aspoň foukal vítr, tady nic.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 3500Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

doma v prizemi jede chlazeni podlahovkou, takze v mistnostech 22,5-23 stupnu. Podkrovi chladi dva fancoily napojene vodou na TC, takze v podkrovi taky v pohode 22.5.

garaz kde je FVE chladi klasicka klima na nakejch 26-27, mam to jako "prechodovou komoru" kdyz jdu z tech 22,5 ven :D aby me netrefilo hned ve dverich.

co je horsi, ze spotreba je velika. dneska v noci blackout, baterie dosli, grid je vypnutej. posledni cca tyden se nestihalo dobijet a energie vbateriich postupne klesala.

ma se ochladit, tak se to snad spravi, ale zas ma chcat, tak aby byla vyroba :D
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

dumi píše: ned čer 28, 2026 11:09 am Podkrovi chladi dva fancoily napojene vodou na TC, takze v podkrovi taky v pohode 22.5.
Co používáš za fancoily, právě zprovozňuji chlazení podlahou, ale vidím, že v patře by to chtělo něco lehce přidat, zatím jsem moc výrobců nenašel. Děkuji.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Sabiana Carisma Fly, dal jsem do nich jeste modbus rs485 kartu, takze je ovladam z automatizace.
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
pekac.pekac

Příspěvek od pekac.pekac »

Strojovna bez větrání teď mívá 32-34C. Střídač Solax X3 G4 už viděl i 61C, aku až 33C. V noci spadl na 50C, aku 27C. Vysoké teploty už mi nepřijdou zdravé, omezuji výkon FVE jen na spotřebu domu. Přes den jde střídač kolem 53 a aku 28-30.

edit:
Aspoň mobilní klimu jsem chtěl koupit už loni ve výprodejích, ale pak na to zapomněl. Cíl byl jen vychlazení podkroví před spaním. Tedy zatím jen větráme. Chlazení podlahou by mě zajímalo, ale mám obavu z kondenzace (asi nemám vhodnou skladbu podlahy, detailně jsem nezkoumal). TČ by šlo doplnit o modul chlazení, říká AI.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

To mas mozna jednodussi tam dat normalni splitovou klimosku, mobilni dela kraval a ma bidnou ucinnost treba moje mitsubishi FH25 kterou mam v podkrovi 3.2kw topeni 2.5kw chlazeni ma pri chlazeni ucinnost az 1:9 pisou pri topeni Scop 5.1 coz jsou krasne hodnoty, dneska venku 37C v kuchyni (tam je vnitrni jednotka) v patre 21C vedlejsi mistnost kde se spi a mam tam PC asi 23C idealni, ani ten pes uz nechce z bytu ven :-D V prizemi mam mistsubishi FH50 coz je 6kw splitova jednotka ale to je hlavne na topeni (na chlazeni je predimenzovana) tyhle masiny umi topit celosezone, to nejsou obycejne klimosky a je vyzkouseny ze i pri -20C to vazne udrzi. Tu mensi klimu mam uz 11 let udrzba +- nula, jednou jsem dukladneji cistil vnitrni jednotku.
Humux

Příspěvek od Humux »

pekac.pekac píše: ned čer 28, 2026 5:31 pm Přes den jde střídač kolem 53 a aku 28-30.
To je v procentech nebo ve st.C?
Sice absolutně nechápu důvod omezení, ať je jaký je, ale mám baterky přes den nečinné, dodávka stačí z panelů a měnič není žádný mrzák co by se neuchladit.
Baterky 37,2 st.C pře den, nabité či dobyté je mám v 9 hod. ráno, tehdy ještě není teplota vzduchu tak vyská, tak baterky jsou na tom teplotně stejně, večer to je horší, ale né o tolik.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

To neni moc dobry plan mit v 9 nabite baterky a solar utlumeny. Me to jede furt full co slunce da, zateze trvale ted kolem 3kw 24/7, pres noc s pomoci site pres den vetsinou offgrid, pres noc tece z baterek 50-60A nad ranem se vybiji na 20% a dale to jede ze site pres den se nabiji pres poledne az 120A takze si moc nevydechnou, iddle jsou max nekolik hodin pres noc a vidim clanky max 42.2 C coz je asi nejvic za 5 let provozu pres 40 jsem tam asi nevidel 50 uz je nastaveny alarm. Okolni teplota u baterii bude ke 40C takze i kdyz docela pracuji tak se moc neohreji provozem, ucinnost je vysoka.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: ned čer 28, 2026 8:16 pm To neni moc dobry plan mit v 9 nabite baterky a solar utlumeny.
Jakej plán? :D Prostě baterka se nabíjí a vybíjí podle průbežného stavu - osvit - spotřeba. Baterka se nabíjí a vybíjí jak sama potřebuje - žádné nucené vypínání a zapínaní. Nějaká omezení blbýma bednama jsou víc než zoufalá, když to pojmenuju "střízlivě". :D Většina beden je tak nastavená protože mají jeden nabíječ (vybíječ). Zoufalý...

Proto se divím tomu, že někdo to harampádí co nuceně z důvodu špatného HW musí řídit nabíjení, ještě nevyhodil. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Lampárna“