Rozdílné hodnoty panelů na stringu.

Odpovědět
fremma

Rozdílné hodnoty panelů na stringu.

Příspěvek od fremma »

Zdravím, budu přidávat další panely. Mám 9 stringů 600Wp panelů, zapojené tak, že 2s9p. Měnič MUST 48VHM 5500W.... hodnota napětí 600Wp panelu je 42,54V/14,11A. mám je na pozemku a vedené 6mm sol.kabelem 25m a některé i 30m. Sehnal jsem nyní za dobrou cenu 3ks 620Wp. Ty mají hodnoty: 43,34V a 14,31A. Pokud přidám další dvojici těchto 620Wp a přidám to paralelně do dalšího připraveného 30m sol.kabelu 6mm, co to udělá, zvýší se nepatrně hodnota napětí na měniči, tj. na 86V z 84V, nebo se nic nemění a budou se tyto panely mírně "flákat" a jak je to u proudu? A ještě jedna věc, zbyl mi tu z minula 600Wp, pokud k tomu dám dám série jeden 620Wp a udělám další string, jak budou tyto panely pracovat? Děkuji za komentáře....
Mex

Re: Rozdílné hodnoty panelů na stringu.

Příspěvek od Mex »

V klidu je tam připoj.
Výkon těch panelů není nějaké exaktní číslo. Navíc se průběžně mění když panely stárnou, když jsou špinavé, když se na některý vysere pták atd.
I za optimálních podmínek je každý trochu jiný.

Ony si to spolu už porovnají.
Možná bude některý z nich těsně vedle svého optima, ale to není nějaká ostrá hranice. Rozdíl v účinnosti tam bude ve zlomcích procent. Navíc se to optimum může měnit podle osvitu, kdežto MPPT na to reaguje se zpožděním.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“