Rozdílné hodnoty panelů na stringu.
Rozdílné hodnoty panelů na stringu.
Zdravím, budu přidávat další panely. Mám 9 stringů 600Wp panelů, zapojené tak, že 2s9p. Měnič MUST 48VHM 5500W.... hodnota napětí 600Wp panelu je 42,54V/14,11A. mám je na pozemku a vedené 6mm sol.kabelem 25m a některé i 30m. Sehnal jsem nyní za dobrou cenu 3ks 620Wp. Ty mají hodnoty: 43,34V a 14,31A. Pokud přidám další dvojici těchto 620Wp a přidám to paralelně do dalšího připraveného 30m sol.kabelu 6mm, co to udělá, zvýší se nepatrně hodnota napětí na měniči, tj. na 86V z 84V, nebo se nic nemění a budou se tyto panely mírně "flákat" a jak je to u proudu? A ještě jedna věc, zbyl mi tu z minula 600Wp, pokud k tomu dám dám série jeden 620Wp a udělám další string, jak budou tyto panely pracovat? Děkuji za komentáře....
Re: Rozdílné hodnoty panelů na stringu.
V klidu je tam připoj.
Výkon těch panelů není nějaké exaktní číslo. Navíc se průběžně mění když panely stárnou, když jsou špinavé, když se na některý vysere pták atd.
I za optimálních podmínek je každý trochu jiný.
Ony si to spolu už porovnají.
Možná bude některý z nich těsně vedle svého optima, ale to není nějaká ostrá hranice. Rozdíl v účinnosti tam bude ve zlomcích procent. Navíc se to optimum může měnit podle osvitu, kdežto MPPT na to reaguje se zpožděním.
Výkon těch panelů není nějaké exaktní číslo. Navíc se průběžně mění když panely stárnou, když jsou špinavé, když se na některý vysere pták atd.
I za optimálních podmínek je každý trochu jiný.
Ony si to spolu už porovnají.
Možná bude některý z nich těsně vedle svého optima, ale to není nějaká ostrá hranice. Rozdíl v účinnosti tam bude ve zlomcích procent. Navíc se to optimum může měnit podle osvitu, kdežto MPPT na to reaguje se zpožděním.