Rozdílné hodnoty panelů na stringu.
Rozdílné hodnoty panelů na stringu.
Zdravím, budu přidávat další panely. Mám 9 stringů 600Wp panelů, zapojené tak, že 2s9p. Měnič MUST 48VHM 5500W.... hodnota napětí 600Wp panelu je 42,54V/14,11A. mám je na pozemku a vedené 6mm sol.kabelem 25m a některé i 30m. Sehnal jsem nyní za dobrou cenu 3ks 620Wp. Ty mají hodnoty: 43,34V a 14,31A. Pokud přidám další dvojici těchto 620Wp a přidám to paralelně do dalšího připraveného 30m sol.kabelu 6mm, co to udělá, zvýší se nepatrně hodnota napětí na měniči, tj. na 86V z 84V, nebo se nic nemění a budou se tyto panely mírně "flákat" a jak je to u proudu? A ještě jedna věc, zbyl mi tu z minula 600Wp, pokud k tomu dám dám série jeden 620Wp a udělám další string, jak budou tyto panely pracovat? Děkuji za komentáře....
Re: Rozdílné hodnoty panelů na stringu.
V klidu je tam připoj.
Výkon těch panelů není nějaké exaktní číslo. Navíc se průběžně mění když panely stárnou, když jsou špinavé, když se na některý vysere pták atd.
I za optimálních podmínek je každý trochu jiný.
Ony si to spolu už porovnají.
Možná bude některý z nich těsně vedle svého optima, ale to není nějaká ostrá hranice. Rozdíl v účinnosti tam bude ve zlomcích procent. Navíc se to optimum může měnit podle osvitu, kdežto MPPT na to reaguje se zpožděním.
Výkon těch panelů není nějaké exaktní číslo. Navíc se průběžně mění když panely stárnou, když jsou špinavé, když se na některý vysere pták atd.
I za optimálních podmínek je každý trochu jiný.
Ony si to spolu už porovnají.
Možná bude některý z nich těsně vedle svého optima, ale to není nějaká ostrá hranice. Rozdíl v účinnosti tam bude ve zlomcích procent. Navíc se to optimum může měnit podle osvitu, kdežto MPPT na to reaguje se zpožděním.
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Navíc od rána do večera různě svítí a dávaj různá napětí (mnohem více ružnějšího než rozdíl maximálního papírového) v různou dobu a za různého počasí kdy mrak zakryje třeba jen některé panely 
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
vinklarekcz
Jako pokročilý začátečník si myslím že záleží vždy na počtu článků v panelu - při tak malém rozdílu napětí bude počet článků jistě shodný. A to že jde o panel 600-620Wp nezáleží .. v podstatě výrobce vyrábí jednu várku panelů v toleranci +/-5% a potom je třídí tak aby Wp byly shodné - viz https://solsol.eu/cs/file/view/2049/tri ... eg19rc.pdf 605-630Wp./bez záruky/
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
9,2kWp pro ohřev vody
9,2kWp pro ohřev vody
idealni je aby byl stejne pocet clanku take jsem toto resil pri dostavbe solarniho pole kde pouvodni panely ktere maji 144 clanku uz nejdou sehnat a jsou trojicich tak jsem vymyslel ze pouziju aiko 450wp ktere maji 108 clanku po 4 v serii a k nim je pripojena jedna trojice starych funguje to perfektne. Je to tedy 4s3p aiko se 108 + 3s1p canadiansolar 144clanku na 1 mppt.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.