FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
Momo

Re: FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu

Příspěvek od Momo »

Březen už je přechodové období, kdy mohu výrazně přitápět elektrikou.

Nicméně tento březen jsem musel z důvodu poruchy kotle (Vaillant, chyba F.27) topit elektrikou a krbem.
Naštěstí se to krylo s extrémně slunečným počasím.

Odmítl jsem nákup nové desky za 10.800,- Kč a místo toho jsem ji nechal zkontrolovat a opravit opravářem elektroniky, už mi jednou pomohl s myčkou. Už si v podstatě myslím, že ten člověk v podstatě jenom kontroluje a mění kondenzátory :) Našel dva po smrti a dva načaté. Výměna 900,- Kč. Kdybych na to měl vybavení, jistě bych upravil sám, cenovka těch kondíků bude celkem určitě do stovky. Nicméně nemám kvalitní odletování a letování a taky mi chybí teoretické znalosti.
Pak jsem měl ještě načaté oběhové čerpadlo v kotli. Opět jsem odmítl nové za 8k+ a bral jsem na bazoši starší za 1k.

Takže toto vše se promítne ve spotřebě plynu a elektriky za březen.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Momo

Příspěvek od Momo »

Výsledky za 2025/03.

Podařilo se částečně vyřešit nestabilitu systému instalací privátního ESS. Proto určitě bude i v dalších měsících vyšší výroba.

Proti 2024/03 výroba o 8 % vyšší.

PND a VRM se liší v odběru minimálně, v dodávce 608/593 kWh, to je taky podobné.

Soběstačnost v skoro 100 %. Ze sítě jenom 7 kWh.

Do bojleru cca 166 kWh, do topení 145 kWh, byla porucha kotle, teď už přitápím i bez poruchy kotle.

Spotřeba plynu za 2025/03 - 464 kWh = 1.044 Kč včetně DPH + pevné měsíční platby.
Za sezónu 5.053 kWh = 11.262 Kč + pevné poplatky. Od ledna 2,25 Kč/kWh (dříve 2,20 Kč/kWh) včetně DPH a distribuce.
Chtěl jsem roční spotřebu plynu do 5.000 kWh, už jsem trochu přes. Ale úplně jsem se do toho nenutil, že bych za každou cenu využíval výroby k vytápění.

Na grafu je vidět zvýšená spotřeba elektřiny v době poruchy kotle až do konce měsíce.

2025-03.png
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Momo píše: pon bře 31, 2025 6:56 pm....... ten člověk v podstatě jenom kontroluje a mění kondenzátory ........
Už za socíku se tradovalo, že Nobelovu cenu za ekonomii lidstvo dluží vynálezci elektrolytického kondenzátoru.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“