Rád bych se poradil.
Řídím mód střídačů Victron MP2 pomocí svého programu v NodeRed.
Účel - chci být v ostrovu pouze v těchto případech:
- SOC je mezi minimální a maximální hodnotou
a zároveň (AND)
- slunce je na obloze (tedy se předpokládá výroba) - řízeno slunečními hodinami s volitelným posunem asi půl hodiny
Zároveň se nuceně připojím ke gridu, pokud spotřeba na fázi stoupne nad určenou mez.
Dále nastavuji grid-set-point, jinak při SOCmin a SOCmax.
-------------
A teď chci udělat úpravu.
Mám tři baterie, jednu hlavní, ta zobrazuje SOC a řídí MPPT. Paralelně jsou připojeny další dvě baterie, ty vidím jenom přes BT.
Podružné baterie dosáhnou SOC 100 % ve chvíli, kdy má hlavní baterie SOC 92-94 %.
Hlavní baterie pak sníží CCL ze standardních 150 A (hlavní je 16x Winston 200 Ah) na nějakých 100 Ah, liší se to podle výroby, spotřeby atd.
Cíl:
Být v ostrovu do SOC 96 %, ale připojit se, pokud se sníží CCL pod 150 A.
Jednoduše se nabízí při snížené CCL snížit SOCmin na aktuální SOC a automatika přepne do hybridu.
Ale pak tam potřebuju vrátit původní SOCmin a pro to hledám nějakou podmínku. Asi nejjednodušší to tam vrátit večer v pevný čas. Anebo při dosažení SOC 100 %. Ale tím si do programu dám pevnou hodnotu a každý den se mi resetuje mnou nastavené SOCmin na pevnou hodnotu.
Kdybych hlídal CCL, tak bych to mohl výpínat/zapínat cyklicky.
Nebo tam doplnit testovací podmínku CCL a neměnit SOCmin. A tato testovací podmínka by se mi vyřadila někdy odpoledne, třeba až bude SOC 100 %.
Pokud mi klesá CCL, tak je téměř jisté, že se baterka ten den nabije na 100 %. A to hodně rychle.
Poznámka k obrázku:
Je to aktuální foto, zobrazuje se mi "AUTO OSTROV, má tam být AUTO HYBRID". O chybě vím, jen chyba textu.
Ostrov.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.