Ty si prostě nedáš říct.
Rozvrhnutie panelov do stringov
Re: Rozvrhnutie panelov do stringov
No hlavne aby to take bezpecne fungovalo i kdyz bude treba plna baterka a bude odpojen od site, v AC couplingu plati urcita pravidla a jestli myslis ze pro tebe ne tak se mylis. Pokud si chces bastlit cinske krabice proc ne jen do toho, ja mam jine preference a vim proc je mam.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Ja ti jen rikam ze delas chybu ze stavis HV system, na co casem prijdes ze nadoma to ma vice nevyhod nez vyhod
Ne. Ty všem říkáš jací jsou pitomci, když nechápou tvou genialitu.
Všichni jsou blbci, jen ty jsi letadlo.
Všichni jsou blbci, jen ty jsi letadlo.
O me genialite dost casto pochybuju i ja sam tak o ni to opravdu neni. Jen ti rikam svuj nazor a podle me ma HV baterie a menic vice nevyhod nez vyhod (na domaci pouziti), ale to si musis zhodnotit sam, treba mi casem das za pravdu.
Ale to je něco jiného. Tady jsi napsal svůj názor na HV baterky, se kterým já můžu nebo nemusím souhlasit.
To je OK.
Kdybys to psal vždy takto, tak bezva.
Jenže ty nikdy neodoláš do toho postu přidat nějakou urážku, jak ti ostatní tomu nerozumí.
Tedy asi že tomu rozumíš jenom ty.
Já HV baterku postavit musím, protože mám měnič na HV baterky.
Vzniklo to tak, že původně měla být v sestavě běžná HV komerční baterka od Pylontechu.
A protože nemám rád velké proudy a naopak mám rád vysokou účinnost, tak do toho prostě HV baterka dobře zapadá.
Samozřejmě uznávám, že udělat sestavu s LV baterkou je mnohem jednodušší.
Ať už s nějakou koupenou hotovou baterkou, třeba z Číny.
Nebo si poskládat skládačku ze 16 článků, běžné BMS a nějaké škatule.
To je OK.
Kdybys to psal vždy takto, tak bezva.
Jenže ty nikdy neodoláš do toho postu přidat nějakou urážku, jak ti ostatní tomu nerozumí.
Tedy asi že tomu rozumíš jenom ty.
Já HV baterku postavit musím, protože mám měnič na HV baterky.
Vzniklo to tak, že původně měla být v sestavě běžná HV komerční baterka od Pylontechu.
A protože nemám rád velké proudy a naopak mám rád vysokou účinnost, tak do toho prostě HV baterka dobře zapadá.
Samozřejmě uznávám, že udělat sestavu s LV baterkou je mnohem jednodušší.
Ať už s nějakou koupenou hotovou baterkou, třeba z Číny.
Nebo si poskládat skládačku ze 16 článků, běžné BMS a nějaké škatule.
Tomu nerozumím, proč by to nemělo fungovat bezpečně? Naopak, napětí zavlečené z DS nehrozí, tzv. HV "meziobvod" je na cca 350V a zavlečení do bateky taky né, protože to nemá nabíječku.Jirka77 píše: ↑pon kvě 04, 2026 7:50 pm No hlavne aby to take bezpecne fungovalo i kdyz bude treba plna baterka a bude odpojen od site, v AC couplingu plati urcita pravidla a jestli myslis ze pro tebe ne tak se mylis. Pokud si chces bastlit cinske krabice proc ne jen do toho, ja mam jine preference a vim proc je mam.
Jinak těch 350V DC máš v každým PC a zařízení co je na 230V stř. a potřebuje transformovat. A ještě jedna věc, měniče až do 1kV nejsou čínské, ale kdoví od kuď, ikdyž vyrobené na zakázku v číně, v číně Ti vyrobí měnič třeba na 100kV, když si ho zaplatíš.
Protoze tam nebude fungovat regulace vykonu, mas 1 stridac ktery system ridi a k nemu muzes AC couplovat PV invertory ktere ale ! 1. musi umet rizeni pomoci frekvence a ten hlavni menic musi mit tuto funkci tez aktivni a ne kazdej to umi zvlaste ty levne ciny to pomerne jiste neumi. 2. PV invertory musi mit vykon nizsi max rovny s vykonem toho hlavniho menice. Takze ACcoupling neni o tom ze si muzes pospojovat co chces a ono to bude fungovat, povetsinou bude ale ne bezpecne staci kdyz hlavnimu menici dojde baterka a v ostrovnim rezimu nastane prepeti a v lepsim pripade dojde jen na blackout v horsim neco odejde. Takze opatrne s tim. 350v mas v PC jj, ale uvedom si jaky naboj tam je a pred tim je pojistka tj se nic stat nemuze, kdyz ti uhori konektor na strese na systemu kde je 800 V DC tak sance ze vyhoris je skoro 100% protoze to dokaze horet pod panely na velke vzdalenosti i to roztavi sklo panelu, to uz pak hori i krytina a ma problem. U 120v DC to proste upadne a ten oblouk to proste nenatahne a sance ze vyhoris je radove mensi navic te to nezabije kdyz pujdes na mokre strese hledat pricinu, 120v DC docela uz boli kdyz vezmes do ruky ale 800V to je uz zivotu nebezpecne trolejove napeti. Hele kazdy at si dela co uzna za vhodne